Hur ser en värld utan tredjepartscookies ut?

Du känner säkert redan till att det idag som marknadsförare är mycket svårare att hitta sin potentiella kunder på nätet.
 
Orsaken är (bl a) borttagandet av 3-partskakor. 
Det kanske största problemet med tredjepartskakor är att det har skett en automatisk insamling av stora mängder användardata, ofta utan användaren har fått chans att välja eller ens förstått att man delar datan.
 
Tredjepartskakorna har i kombination med te x en e-postadress även använts till att identifiera enskilda konsumenters (jajjamensan, ditt och mitt också) surf- (och köp)beteenden. 

Det finns kort sagt ett antal anledningar till att den gamla tredjeparts-kaka-tekniken inte är helt lyckad eller integritetssäker för dig och mig som konsumenter. 

Så vad gör du som marknadsförare NU? När du inte längre kommer kunna hitta dina kunders data på nätet? Det korta svaret hittar du i rubriken till artikeln. “utgå från de kunder du redan har” – “TOPPEN” tänker du (förhoppningsvis) nu, “men HUR gör man det? Att analysera hela kunddatabasen låter ju svindyrt” tänker du sannolikt vidare.

  • Lek med tanken – att hela din marknads befolkning skulle vara uppdelad i ett antal olika kundtyper och kommunikativa grupper (eller personas om vi skall använda ett pop-ord).
  • Lek även med tanken att denna gruppering bygger på BIG DATA, allt från hård registerdata såsom skatteverk, bostads- och bilregister mm , kombinerat med stora mängder mjuk data som attitydundersökningar, Kantar SIFO, SCB, Orvesto etc. (över 600 insikter per hushåll faktiskt) 
  • Lek även med tanken att du kan jämföra DIN kundbas med HELA din marknads befolkning (och de kundgrupper denna är indelad i). Då kan du faktiskt göra analysen på 5 minuter, den är dessutom helt oberoende av tredjepartskakor, GDPR-säker och helt integritetssäker för både dina nuvarande och dina framtida kunder.

Vill du veta mer eller göra en riskfri analys av dina egna kunder? Klicka här!

Toppen – nu vet du vilka kunder som är dina nya potentiella, men hur skall du marknadsföra dig mot dom? 

Det hela är faktiskt mycket enkelt:
  • Eftersom du jämfört dina nuvarande kunder med hela marknaden skall du nu rikta din annonsering mot de geografiska områden där dina kundgrupper är överrepresenterade.
  • mät inkommande trafik på din hemsida så du ser att RÄTT kunder svarar på din annonsering, förfina och förbättra ditt budskap över tid och du kommer hitta fler av de kunder som är lönsammast för dig och ditt företag.
Vill du veta mer om hur du riktar din annonsering för att nå dina nya kunder, helt baserat på din egen 1-partsdata? Klicka här!