Så når du rätt kunder, i alla kanaler

Datadriven marknadsföring är marknadsföring som baseras på data (och med data menar vi helt enkelt verifierbara fakta). När man arbetar datadrivet (på riktigt) är helt enkelt både marknadsföring och strategier utformade utifrån mätbara statistiska insikter. (i klartext, du fattar dina beslut baserat på fakta).
 
Data kan bland annat berätta vilka du ska kommunicera till, hur kommunikationen ska utformas och vilka kanaler som bäst når ut till målgruppen. (Länk). Kanske ännu viktigare är att Datan också kan hjälpa dig att ta reda på vilka kunder som faktiskt köper mest. och är lönsammast för dig (kostnaden för att få in en ny kund på din site eller din butik är ju densamma, däremot kan det skilja mycket i hur mycket olika kunder är villiga att spendera hos dig.)  
Genom att ha koll på din kunddata kommer du därför kunna fatta bättre beslut, baserade på fakta, och därmed sälja mer till de lönsamma kunderna (istället för att, baserat på magkänsla, bränna budget för att nå olönsamma kunder).
“Kanon, data-driven marknadsföring verkar ju vara “the shit” tänker du säkert nu…… Men, det låter både dyrt och krångligt. Och hur kommer man igång? (Lugn, bara lugn, vi kommer dit)
 
Ni har sannolikt  massor av både transaktion- leverans och beteendedata (det sistnämnda oftast från analytics) som kan berätta massor om vilka dina kunder egentligen är. Denna data är guld värd och kan enkelt – på 5 minuter användas för att hitta potentiella kunder med samma konsumtionsvanor, attityder, köpkraft, intressen mm som dina nuvarande kunder.
-“WOW – berätta mer” 
-Okej då, häng med nu
Du känner  väl till att hela Sveriges befolkning redan är i detalj kartlagd? Lika delar skrämmande som fascinerande men så är faktiskt fallet. Denna mappning har historiskt använts för att “klä på” kundklubbar och CRM-system med data för att förstå vilka kunderna är och hur man skall kommunicera med dessa. (oftast via de obligatorska nyhetsmailen till kundklubben).
 
Det nästan ingen gjort tidigare är att använda denna data för att hitta NYA kunder! otroligt men sant men så är faktiskt fallet (detta beror i sin tur på att de varit svårt att styra annonseringen utifrån datan, MEN DET är inte längre något problem). Numera kan man styra sin marknadsföring utifrån SAMMA segmentering i (nästan) ALLA digitala kanaler OCH en drös analoga off-line-kanaler. (och nej, glöm att de handlar om “ålder och kön segmentering”, vi snackar om BIG DATA med över 600 insikter per hushåll nu. VÄLDIGT spetsigt alltså).

Idag finns det dessutom mjukvara som gör analysen åt dig. Den jämför helt enkelt dina kunder mot hela din marknads befolkning och talar om både vilka som är dina bästa och sämsta kunder, samtidigt som den berättar hur många till av dina potenetiella kunder det finns därute och VAR du hittar dom. Du kan även direkt i mjukvaran välja i vilka kanaler du vill gå (självklart baserat på datan som berättar var du hittar dina kunder) och börja annonsera.

Kostnaden för mjukvaran brukar ligga på ca 20% av vad det genomsnittliga bolaget lägger på konsulter, mediabyråer och intern tid. Dessa pengar kan du istället lägga på annonsering (eller kanske en trevlig personalaktivitet när ni spöar budget.  Vad vet jag? Du hanterar ju dina pengar som du vill 😉

Vill du veta mer om hur du kan marknadsföra dig mot fler av dina bästa kunder? Klicka här!