+46-31-554545 [email protected]

Många marknadsförare vet att cookies är en viktig del av sina marknadsföringsstrategier för att så har det varit under i stort sett hela Internets livstid. Det har dock varit svårt att undgå de förändringar i lagarna kring integritet online, den så kallade GDPR och e-Privacy initiativet, som starkt påverkar cookies och hur de används. Därav dagens ”Cookie Situation” där cookies nu är under väldigt högt tryck i form av hur de kan användas, var de kan användas och mot vem de kan användas.

Cookies är en standardteknik som många marknadsförare har förlitat sig på nu i mer än 25 år. Retargetingkampanjer förlitar sig på cookies, likväl som övergivna kundkorgar och många delar som berör digital mätbarhet, vilket många ser som en USP och viktig del av digital marknadsföring. Dessutom förlitar sig många medieköpare och förmedlare på algoritmer som bygger på data som kopplats mot cookies, och vissa större medieaktörer har till och med byggt egna system som uteslutande baseras på cookies.

Apple har valt att positionera sig som integritetens beskyddare och har därför bestämt sig för att blockera tredjepartscookies i webbläsaren Safari och på iOS-enheter. Google kommer i släptåg med sitt ”sandbox-initiative”. Detta gör det problematiskt för marknadsförare i Sverige då iOS står för ungefär hälften av all internettrafik vilket innebär att cookiebaserade marknadsföringsstrategier inte funkar på ca 50% av Sveriges internetanvändare.

Självklart är det viktigt att värna om integritet online och skydda personuppgifter och privatliv, det är ingen tvekan om detta. Dock måste man förstå att detta kommer att påverka alla Internetanvändare, överallt. Troligen kommer Internet att bli lite mindre personaliserat och innehåll kan komma att bli lite mer generiskt, både gällande reklam och redaktionellt innehåll. I en tid där allt fler användare förväntar sig det de vill ha, det de inte visste att de ville ha och med rätt tajming, kan påverkan bli större än vi kanske tror, eftersom det är cookies som idag tillhandahåller dessa delar, men på integritetens bekostnad.

Då är frågan, hur kommer framtiden se ut utan cookies? Vad kan ersätta cookies och vad kan marknadsförare basera sina marknadsstrategier på och fortfarande nå ut till kunder på ett effektivt sätt som ger konsumenterna den upplevelse de förväntar sig?

Vi vet att det finns alternativa lösningar, och jobbar på dem just nu. Om du utgår från dina kunddata, kopplar dem mot marknadsdata, geografiska data, kontextuella data och matchning av 1:a parts data så kan du framtidssäkra din marknadsföring, i alla kanaler. I detta är insikterna nyckeln, insikterna som bygger på din egen 1.a parts data, dina egna kunddata som beskriver din viktigaste relation – den med dina kunder. Genom att ta dig an detta kan du minska ditt beroende av cookies redan idag.