+46-31-554545 [email protected]

Marknadsföring + data = sant

Data bör vara en marknadsförares bästa vän. Genom att förlita sig på data kan man genomföra mer effektiv marknadsföring för att försäkra att rätt budskap når rätt person så att det blir mer relevant och tilltalande för konsumenten. Som ni säkert vet så är detta väldigt betydande i dagsläget eftersom kunder blir alltmer kräsna och förväntar sig personaliserade erbjudande samt anpassat och relevant innehåll av marknadsföringen. Genom att basera marknadsföringen på data, blir det då möjligt att personalisera och anpassa för att möta kundernas förväntningar. 

Data är det som drivit online-marknadsföring i över 20 år och har använts för personalisering och att skapa relevans via 3:e parts cookies. Nu har dessa cookies och denna styrningsmetod hamnat i skottlinjen, eftersom Apple blockerar dessa cookies och Google planerar att blockera dem också inom kort. Dessutom har GDPR och andra intiativ som värnar om personers integritet online och skydd av personuppgifter påverkat användningen av cookies. Detta i sin tur kommer att påverka alla internetanvändare, då de förväntar sig alltmer personaliserade erbjudande samt anpassat och relevant innehåll, vilket kan vara svårt att möta utan cookies. Självklart är det viktigt att värna om integritet, men det betyder att marknadsförare måste anpassa styrningsmetoden.

 Så vad skulle kunna ersätta cookies för att få till individuellt anpassat innehåll ändå? 

 En metod är att använda geografiskt kodad data.

Geografiskt kodad data är exempelvis marknadssegmenteringar som kopplas mot olika typer av geo-signaler som adress, postnummer, koordinater eller andra geografiska matchningar. Styrkan i att utgå från geografiskt kodad data är att det är information som du kan omsätta i många olika kanaler men med samma metod, och det gör kanalerna jämförbara. Sanningen är att vi är mer lika våra grannar är vad vi egentligen kanske skulle vilja erkänna för oss själva, och det gör att även geosignaler som exempelvis postnummer kan berätta en hel del om användaren.

Bor en stor andel av kunderna på glesbygden och handlar gärna till kläder till barnbarnen, spenderar helgerna med att plantera i trädgården och kollar på ett mysig djurprogram på tv:n? Eller är de medvetna urbana pionjärer som gärna åker på surfsemester i Biarritz och spenderar helgerna på trendiga restauranger eller tittar på en humorserie på Netflix eller HBO Nordic? 

Vem kunden verkligen är har därmed stor betydelse för vilken form av marknadsföring tilltalar dem mest, med andra ord, hur och var man når ut till dem på det mest effektiva sättet. 

Genom att utgå från den här typen av geodata som man har inom företaget och knyta dessa mot marknadsdata, så som kan få en relevant kontext och säkra styrningen av marknadsföring i alla kanaler så att den förblir anpassad och relevant – även utan cookies.  

Strategic Audience Map utgår från geografiskt kodad data, dels för att framtidssäkra styrningen av marknadsföring och dels för att minska spårningen av användare online. I SAM kan du idag skapa en kundanalys som endast baseras på postnummer, vilket är GDPR-säkert, enkelt och smidigt. 

Genom denna kundanalys får du en komplett bild av kunderna både ur ett beskrivande perspektivvilka de är och vad som är relevant för dem och ur ett marknadsperspektivvilken marknadspenetration har du och vilken är din potential.