+46-31-554545 [email protected]

Förstå era kunder

Det är viktigt att veta vad för slags kunder ni har för att kunna möta deras behov. En komplett kundanalys kan ge en mängd information om de nuvarande kunderna och skapa ett nytt perspektiv på dessa för att kunna rikta rätt marknadsföring till rätt kund.

Det är lätt att bli hemmablind när det gäller sina kunder, och vi ser ofta bland våra kunder att de tänker på kunderna utifrån så kallad relationsdata, så som vilka produkter de köper, hur ofta de handlar, snittpris per köp osv.  Detta är i sig värdefull data men det kan vara vilseledande om det är det enda man baserar sin kundanalys på eftersom det inte visar den kompletta bilden. Därför kan det vara nödvändigt att skapa sig ett nytt perspektiv. Genom att koppla intern data till extern marknadsdata kan ni få en fullständig kundanalys.

Vad är en bra kundanalys?

En bra kundanalys ger en fullständig, målande bild av kunderna genom att svara på 3 viktiga frågor:

  • Vem är kunden när den inte är hos er? 
  • Vilket marknadssegment är viktigast för er? 
  • Hur ska ni inrikta er för att fånga fler kunder som liknar era bästa kunder? 

Genom att få svar på dessa frågor kan ni förstå exakt vilka era kunder är för att skapa effektivare marknadsföring och kampanjer, och rikta dem mot er målgrupp, vilket i sin tur leder till mer försäljning och ökad konverteringsgrad. Konsumenter idag förväntar sig rätt erbjudande, som är relevant för dem och med rätt timing – hur kan man göra det om man inte känner kunden ordentligt?

Många företag gör sådana här kundanalyser periodiskt med ett par års mellanrum och utgår från dessa analyser när de formar sina kommunikationsplaner och marknadsföringsstrategier. Egentligen bör en kundanalys ses som en färskvara som ska utföras med jämna mellanrum för att den ska vara aktuell för att säkerställa att ni är på rätt spår, eftersom trender och intressen kan påverka hur kunderna beter sig och vilka era kunder verkligen är. I vår snabbrörliga världen är det viktigt att hålla sig uppdaterad på läget och på det som kommer.

Då är det även viktigt att ha koll på sin sajttrafik och integrera dess data med kundanalysen. Genom detta kommer man att ha ännu bättre förståelse för vilken typ av kund som drivs av respektive kanal, kampanj och budskap. Allteftersom kommer ni att kunna dra rätt slutsatser, validera er strategi och bli mer effektiva i er marknadsföring för att inte slösa på er marknadsföringsbudget.

En komplett kundanalys är grunden till alla former av framgångsrik marknadsföring eftersom det tillåter er att skaffa en djupgående förståelse för de behov, önskemål och drivkrafter som era kunder har när de tar sina köpbeslut. Det tillåter er att ta fram ännu mer effektiv marknadsföringsstrategi och segmentera kampanjerna så att rätt marknadsföring når rätt kund helt enkelt.

Genom Strategic Audience Map kan ni utföra en fullständig kundanalys och kombinera den guldgruva som ni sitter på i form av intern data med marknadsdata, samt ha kolla på er sajttrafik, så att ni kan hålla er uppdaterade och bli vassare i er marknadsföring.